Eşti aici

Modelul biblic

 

Modul de înţelegere a lucrării cu copiii este ceea ce detaşează metoda EGM de metoda tradiţională în care cel mai important aspect este informaţia şi nu atât de mult elevul, copilul. Metoda folosită de către EGM este cea a dezvoltării, care are ca scop transformarea vieţii copilului şi dezvoltarea unei relaţii cu acesta. Acest model își are originea în tiparul spiritual prezentat în Deuteronom capitolul 6. Astfel EGM propune modele următoare:

  • Modelul pentru învățător
  • Modelul pentru Biserică

Modelul liderului constă în 5 elemente:

Relaţie

" Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula." (Deuteronom 6:6-7) Aceste texte încurajează învăţătorul să fie un exemplu pentru copii şi să aibă relaţii de împărtăşire cu ei. Învăţătorii modelează ceea ce ei predau şi dezvoltă relaţii cu copiii care le oferă ocazia de a gusta viaţa cu Cristos. Scopul este acela de a demonstra copiilor, Dorinţa lui Dumnezeu de a avea o relaţie cu ei.

 

Experimentare

" Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula." (Deuteronom 6:7) Aceste experienţe fac parte din viaţa noastră zilnică. Aceste experienţe stârnesc întrebări în minţile copiilor pentru care adulţii apropiaţi lor au răspunsuri. Scopul este acela de a crea un mediu în care copiii vor experimenta sentimentele asociate cu scopul lecţiei. Experimentând sentimentele din scopul lecţiei, inimile şi minţile lor se vor conecta la Adevărul Cuvântului lui Dumnezeu.

 

Adevăr

„Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi". (Deuteronom 6:6-7) Scopul este acela de a comunica informaţia dintr-un pasaj biblic într-un mod cât mai creativ astfel ca identificarea lor cu personajele, scriitorul şi cititorul să fie posibilă.

 

Discuţie

„...Să vorbeşti despre ele..." (Deuteronom 6:7) Scopul este acela de a conduce copii la o conectare cu adevărul biblic în viaţa lor de zi cu zi. Discutând deschis cu copii despre adevărul biblic, aceştia vor putea descoperi cum li se aplică lor acest adevăr.

 

Răspuns

„Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâni, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi". (Deuteronom 6:8) Lasă poruncile să te influenţeze în ceea ce faci (cu mâinile tale) şi în cum gândeşti (cu mintea). Scopul este acela de a-i ajuta pe copii să răspundă la Cuvântul lui Dumnezeu aplicându-l practic la viaţa lor. Acesta este un timp pentru copii - pentru ca ei să facă ceva cu adevărul care a fost predat.

 

Pentru abonare click AICI